|
Hypotheek voor zzp: in 9 stappen naar jouw hypotheekZZP hypotheek: is het voor zelfstandigen moeilijk om een hypotheek te krijgen? Ja en nee. Het is sowieso makkelijker om als zzp’er een hypotheek te krijgen dan voorheen.
Maar wat betekent makkelijker een hypotheek krijgen, wanneer het nog steeds moeilijk is om een huis te kopen als zzp’er? En wat is moeilijk? Is dat onmogelijk of gewoon veel werk? En hoe komt het eigenlijk dat het lastig is voor een zzp’er om een hypotheek te krijgen en een huis te kopen? In deze en nog veel meer punten over hypotheek zzp’er nemen we je mee. Leer alles over hypotheek voor zzp’erBehalve dat je waarschijnlijk heel veel vragen hebt over een huis kopen in het algemeen, is het zelfstandigen (zzp’ers) nog veel lastiger om een droomhuis te kopen.
Maar het is absoluut niet onmogelijk. Sterker nog, wanneer je je goed voorbereid en de mogelijkheden kent, ben ook jij als zzp’er in staat om jouw droomhuis te kopen. Wat een heerlijk gevoel toch? Dat je je droom aan het najagen bent, voldoende klanten en inkomsten hebt en nu ook nog eens op zoek kan gaan naar je eigen huis. Heb je daar hulp bij nodig? Schrijf je dan in voor een gratis adviesgesprek. ZZP hypotheekNatuurlijk word je geadviseerd door je hypotheekadviseur over de mogelijkheden om als zzp’er een hypotheek af te sluiten, maar het is altijd fijn om zelf ook goed op de hoogte te zijn.
Voor alle keuzes die in het hypotheekadvies naar voren komen, kun je je eigen afwegingen nog beter maken. Wat belangrijk is bij zo’n grote financiële investering als het kopen van een huis. Daarom nemen we je in dit artikel mee in alle aspecten die belangrijk zijn bij een hypotheek als zzp aanvragen, zodat ook jij straks de sleutels van je droomhuis krijgt. Lees je mee? Of wil je gratis en deskundig geadviseerd worden? 1. Wat je moet weten over een hypotheek voor zzp’ersOp een gegeven kom je in je leven in een fase waar iedereen baby’s krijgt en iedereen een huis gaat kopen. De ene na de andere vriend koopt een huis en ze zijn zich aan het settelen.
Dit wil jij ook. Je eigen plek, een huis dat volledig van jou is en weten dat je een goede investering maakt voor de toekomst. Er is alleen een verschil met je vrienden en kennissen. Zij kregen een hypotheek uit loondienst en jij wil als zelfstandige van je eigen onderneming een hypotheek krijgen. Zelfs wanneer jullie inkomsten niet verschillen, blijft dit een cruciaal verschil. Bekijk alle hypotheekverstrekkers ZZP. Hypotheek voor zzp: proces hypotheekaanvraag is andersVroeger kon je als zzp’er geen hypotheek krijgen als je niet al drie jaar als zelfstandige werkte. Nu is dat gelukkig wel anders en zijn er meer mogelijkheden om een zzp hypotheek te krijgen.
Dat moet ook wel, want het aantal mensen dan uit loondienst vertrekt en zichzelf inschrijft bij de KvK om als zelfstandige te gaan werken, wordt met het jaar hoger. Maar als zelfstandige een hypotheek krijgen is nog steeds niet zo simpel als een hypotheek krijgen uit loondienst. Het proces is anders, omdat hypotheekverstrekkers meer willen weten. Zzp hypotheek adviesOmdat banken veel meer gerustgesteld willen worden dat je als zelfstandige ook echt je maandelijkse hypotheeklasten kunt blijven betalen, moet je dit goed kunnen aantonen.
Waar iemand uit loondienst alleen zijn of haar vaste contract hoeft te laten zien, moet jij als zzp’er onder andere je jaarcijfers van de afgelopen drie jaar erbij pakken. De hypotheekverstrekker kijkt naar je nettowinst van de afgelopen drie jaar. Het gemiddelde van deze drie jaar wordt als toetsinkomen berekend. Hoe dit precies werkt, daar gaan we later op in. Hypotheek zzp 1 jaarBen je echt net gestart als zelfstandige en wil je als startende zzp’er een hypotheek aanvragen? Dat kan, maar je zit wel in de meest lastige situaties als zelfstandige.
De banken willen namelijk wel zeker weten dat je straks over vijf jaar ook nog je hypotheek kunt betalen en dat moet je natuurlijk bewijzen, wat lastig is als beginnend zelfstandige. Maar lastig betekent niet onmogelijk. De banken hebben hierin allemaal hun eigen werkwijze, maar meestal komt het op het volgende neer:
Hypotheek zzp twee jaarWerk je al twee jaar als zzp’er en wil je een hypotheek aanvragen? Dan geldt dezelfde werkwijze als hierboven beschreven, behalve dat je twee jaarcijfers aanlevert.
Om je toetsinkomen te bepalen waar je hypotheek op wordt berekend, heeft de hypotheekverstrekker drie jaar aan cijfers nodig. Het derde jaar is dan je inkomsten uit loondienst van dat jaar of je prognose van aankomend jaar. Op basis van de prognose kan de verstrekker alsnog tot een gemiddelde komen. Wil je een gratis zzp hypotheek berekening? Schrijf je in. Hypotheek zzp drie jaarWerk je drie jaar of langer als zzp’er en je wil nu een huis gaan kopen? Dan zit je in de beste situatie, mits je natuurlijk drie lekkere jaren aan inkomsten hebt gehad.
Voor de afgelopen drie jaar laat je al je jaarcijfers zien, zodat de hypotheekverstrekker op basis van deze cijfers een toetsinkomen kan bepalen. Dit toetsinkomen is volledig gebaseerd op je inkomen als zzp’er van de afgelopen drie jaar en geeft de meeste zekerheid voor verstrekkers dat je je hypotheek gewoon netjes kan betalen. 2. Laat je niet gek maken door aannames over zzp hypotheekHierboven hebben we al een aantal keer benoemd dat het lastig is om als zzp’er een hypotheek te krijgen. Maar we hebben ook gezegd dat het niet onmogelijk is met de juiste voorbereiding.
Hierbij is het belangrijk om je niet te laten tegenhouden door allerlei aannames die worden gemaakt over het krijgen van een hypotheek voor zelfstandigen. We zetten hieronder alle vooroordelen en aannames die er zijn over het krijgen van een zzp hypotheek op een rij, zodat je weet dat dit niet klopt. Er is gelukkig steeds meer mogelijk. Aannames zzp hypotheekX Je krijgt geen hypotheek als zzp’er
X Je krijgt als zzp’er pas een hypotheek als je drie jaarcijfers kunt laten zien X Er zijn geen hypotheekverstrekkers voor startende zelfstandigen X Hypotheek regelen voor zzp’er is te ingewikkeld X Je mag niet 100% van de woningwaarde lenen als zzp’er X Je krijgt als zelfstandige geen Nationale Hypotheek Garantie X Je moet per se bij je eigen bank een hypotheek afsluiten als zelfstandige X Er zijn maar twee hypotheekverstrekkers waar je een ZZP hypotheek krijgt X Je hypotheek berekenen wordt gedaan op basis van alleen je winst X Je hebt verplicht een AOV nodig als zelfstandige voor je hypotheekaanvraag X Je moet al jaren voor je pensioen hebben gespaard voor een hypotheek Deze aannames worden vaak gemaakt door mensen die helemaal geen verstand hebben van hypotheken voor zzp’ers (ze denken wel dat ze er verstand van hebben ;)). Heb jij een van deze aannames al eens gehoord? Waarschijnlijk was dit je buurman die via via hoorde hoe moeilijk het was voor zzp’ers om een hypotheek te krijgen en huis te kopen. Of die vriend die je echt goed bedoeld advies wil geven, maar je hierdoor eigenlijk alleen maar bang maakt met deze aannames. Maar maak je niet druk, deze aannames kloppen dus niet. Laat je deskundig door ons gratis adviseren. 3. Zzp hypotheek: ken je cijfersBovenstaande wijst wel uit dat het van groot belang is om je cijfers te kennen, wil je een hypotheek als zzp’er krijgen. Werk je met een accountant?
Dan is het natuurlijk makkelijker, want je accountant heeft zo alle cijfers paraat. Toch is het slim om hier zelf ook eens in te duiken, zodat je zelf ook weet waar jouw hypotheek op is gebaseerd. Heb je geen accountant? Dan is er geen nood aan de man, maar moet je wel zelf even alle cijfers induiken om de juiste gegevens voor te leggen om als zzp’er een hypotheek te krijgen. Solvabiliteit en liquiditeit zzp hypotheekMaar behalve de jaarcijfers, kijkt een verstrekker ook naar je solvabiliteit en je liquiditeit voor een zzp hypotheek. Ken je deze termen nog van je economie op school of studie?
Of heb je werkelijk geen idee meer wat dit is en hoe je hieraan komt? Geloof ons, je bent niet de enige. Daarom nemen we je even kort mee hierin met een lesje economie. Door in te zoomen op deze termen, checkt de hypotheekverstrekker namelijk of je inkomen bestendig is. Met andere woorden: hoe groot is de kans dat je dit inkomen blijft hebben? Solvabiliteit berekenen voor zzp hypotheekDe solvabiliteit haal je uit je winst- en verliesrekening, ook wel balansrekening genoemd. De verhouding tussen je eigen vermogen en het balanstotaal is je solvabiliteit.
Door je eigen vermogen te delen door je balanstotaal, krijg je je solvabiliteitsratio. Is dit ratio rond de 0,20 of 0,25, dan is de kans groot dat je een hypotheek krijgt als zelfstandige. Dit betekent dat je voldoende eigen vermogen hebt om jezelf enigszins op te vangen in een crisis: de kans is groot dat je gewoon netjes je hypotheek kunt betalen. Een rekenvoorbeeld:
Liquiditeit berekenen voor zzp hypotheekDe liquiditeit gaat over je vlottende activa (wat je op korte termijn binnen krijgt) en je kortlopende schulden, dus het geld dat je op korte termijn moet betalen.
Door je vlottende activa te delen door de kortlopende schulden, krijg je de verhouding tussen deze twee. Ook wel je liquiditeitsratio genoemd. Is dit ratio minimaal 1, dan is je liquiditeit oke. Je krijgt voldoende geld binnen om je kortlopende schulden te betalen, dat betekent deze 1. Is dit cijfer hoger, dan is dat natuurlijk alleen maar beter. Je krijgt meer binnen dat je moet betalen.
Winst- en verliesrekening zzp hypotheekJe jaarcijfer is het resultaat uit je winst- en verliesrekening. Dit is je bedrijfsresultaat, ook wel je fiscale winst genoemd. Kort gezegd is dit je opbrengsten min je kosten.
Stel je hebt 50.000 euro aan opbrengsten per jaar. Maar je ook huurt een pand, je hebt een auto en je doet flink aan marketing. Dit zijn kosten van laten we zeggen 15.000 euro. Dan is je fiscale winst (opbrengsten min de kosten) 35.000 euro. Dit is het resultaat van je winst- en verliesrekening en worden gezien als je jaarcijfer. Jaarcijfers en toetsinkomen voor zzp hypotheekZijn je solvabiliteit en je liquiditeit goed? Dan heb je deze stap gewonnen en ben je als zelfstandige weer een stapje dichter bij die hypotheek en jouw droomhuis.
De volgende stap is het laten zien van je jaarcijfers. We hebben in stap 1 al uitgelegd welke jaarcijfers je moet laten zien, daarom geven we je hier nu een paar voorbeelden van. Rekenvoorbeeld 1
Rekenvoorbeeld 2
Rekenvoorbeeld 3 Het komt ook voor dat je als zelfstandige elk jaar groeit in omzet. Je wordt beter, je hebt meer ervaring en een groter netwerk. Als dit het geval is, leg dit dan voor aan de hypotheekverstrekker. Er zijn namelijk verstrekkers die dit hogere inkomen zwaarder meerekenen. Zoals hier bijvoorbeeld:
4. Weet hoe je als zzp’er een hypotheek krijgtJe hebt de eerste stap al gemaakt door je in te lezen in alles wat er komt kijken bij het krijgen van een hypotheek als zzp’er en zelfstandige. Ook hebben we de aannames al behandeld.
Het is nu tijd om dieper in de materie te duiken en je te laten zien wat je wel kunt doen om als zelfstandige zzp’er een hypotheek te krijgen om jouw droomhuis te kopen. De belangrijkste stappen zijn het verzamelen van alle gegevens. Want dat je veel gegevens nodig hebt om een hypotheek te krijgen, dat is absoluut waar. Verzamel deze documenten om als zzp’er hypotheek aan te vragenOke, tijd om aan de slag te gaan. Pak je administratie erbij, pak de contactgegevens erbij van je accountant (indien je deze hebt), drink wat water en eet een snack voor goede energie.
Gekke dingen om erbij te pakken of om te doen? Niet als je goed voorbereid wil zijn op het krijgen van een hypotheek als zelfstandige. We gaan eerst kijken of je alle gegevens overzichtelijk hebt en in huis hebt:
Laten we eens inzoomen op deze documenten, zodat je ook weet waarom je deze nodig hebt voor een hypotheek en wat er in deze documenten staat. Winst- verliesrekeningJe winst- en verliesrekening laat je opbrengsten en kosten als zelfstandige zien. Dit is natuurlijk de belangrijkste maatstaf bij het berekenen van je hypotheek als zelfstandige.
De hypotheekverstrekker ziet de fiscale winst als jouw inkomen. Dit is de winst vóór de belastingen, ook wel bedrijfsresultaat genoemd. Jaarcijfers van de afgelopen drie jaarDit bedrijfsresultaat is je jaarcijfer. Sta je al drie jaar of langer ingeschreven bij de kamer van koophandel? Dan moet je je jaarcijfers van de afgelopen drie jaar laten zien.
Zoals we in stap 2 hebben gelezen: het gemiddelde van deze drie jaarcijfers wordt als toetsinkomen genomen om je ZZP hypotheek mee te berekenen. Ben je nog niet drie jaar als zelfstandige aan het werk? Dan moet je je in ieder geval een keer je jaarcijfers kunnen voorleggen en je jaaropgaven van toen je in loondienst was. Je definitieve jaarcijfersDit ken je vast wel: je krijgt een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Deze is voorlopig omdat je cijfers nog niet definitief zijn vastgesteld.
Vaak komen ze overeen, maar toch wil de hypotheekverstrekker weten wat je definitieve jaarcijfers zijn. Gewoon voor het geval dat ;) Heb je ze, leg ze dan alvast klaar. Onze adviseur kan dan een gratis berekening voor je maken. Prognose van je inkomstenWat zeggen je financiële cijfers van de afgelopen jaren of zelfs van alleen het afgelopen jaar? Best veel, maar toch niet voldoende om als zzp’er een hypotheek af te sluiten.
Daarom wil de hypotheekverstrekker ook een prognose ontvangen die is opgesteld door een accountant. Deze prognose laat zien hoeveel inkomsten je verwacht voor het komende jaar. Bewijs inschrijving Kamer van KoophandelJe bent natuurlijk als zelfstandige ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), want anders ben je natuurlijk geen ondernemer.
Bij je inschrijving van de KvK heb je een bewijs van inschrijving gekregen. Maar ondertussen kan deze natuurlijk ook weer ingetrokken zijn om wat voor een reden dan ook. De hypotheekverstrekker kan dit natuurlijk zelf checken, want deze gegevens zijn openbaar. Maar ze zijn best lui en willen gewoon dat jij hier bewijs van levert. Overzicht van je pensioenWist je dat bijna een kwart van de zzp’ers geen pensioen opbouwt? Sparen voor je pensioen betekent maandelijks best veel geld wegleggen. Velen kunnen dit geld goed gebruiken…
Zit jij bij deze kwart zelfstandigen die niet voor het pensioen spaart? Duik hier eens goed in, want dit is niet slim. Maar dit is een ander verhaal voor een andere keer. Want om een hypotheek te krijgen als zzp’er wil de hypotheekverstrekker vaak weten of je voor je pensioen spaart en wil hier graag een overzicht van zien. Klaarleggen dit overzicht dus. Overzicht van je AOVArbeidsongeschiktheidsverzekering: heel weinig zzp’ers hebben deze AOV, simpelweg omdat het gewoon echt heel duur is.
Maar dat neemt niet weg dat de hypotheekverstrekker hier erg in geïnteresseerd in. Het is niet verplicht, maar het helpt wel bij het afsluiten van je hypotheek als zzp’er. Want jij komt als zelfstandige niet terecht in het sociale stelsel waar je als werknemer wel in terecht komt bij arbeidsongeschiktheid. Je moet je eigen financiële boontjes kunnen doppen. 5. Je zzp hypotheek berekenenHoeveel hypotheek kan ik als zzp’er krijgen? Dit is een van de grootste vragen die zelfstandigen hebben wanneer ze een huis willen gaan kopen.
Een van de, want ‘kan ik als zzp’er een hypotheek krijgen’ is natuurlijk de allergrootste vraag die altijd wordt gesteld. Dat antwoord kennen we gelukkig al: ja, dat kan. Tijd dus om erachter te komen hoeveel hypotheek je als zelfstandige kunt krijgen. Het beste is om dit inzichtelijk te krijgen via de hypotheekadviseur, maar je kunt zelf wel een begin maken. Hypotheek berekenen zzp’erDeze gegevens worden meegenomen in het berekenen van je hypotheek. Dit geldt trouwens voor iedereen die een huis wil kopen en wil weten hoeveel hypotheek ze kunnen krijgen:
Om een goed beeld te krijgen van je maximale hypotheek, helemaal als zzp’er, is het slim om een onafhankelijke hypotheekadviseur de hypotheekberekening voor je te laten doen. Je moet rekening houden met veel aspecten om te berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen en online rekentools geven vooral een globaal inzicht. ZZP hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)Wil je de Nationale Hypotheek Garantie afsluiten bij jouw hypotheek als zelfstandige? Sinds 2016 kun je dit doen wanneer je zelfs nog maar een jaar als zzp’er werkt.
Sluit je de NHG af bij je hypotheek, dan is de kans groot dat je als zzp’er ook maximaal (100 procent) mag lenen van de marktwaarde van jouw huis. Dit geldt ook voor werknemers. Wil je geen NHG afsluiten, dan is de kans groot dat je hypotheek lager uitvalt, tussen de 75 en 100 procent. Dit is afhankelijk van het aantal jaren dat je als zzp’er werkt. Maak nu gebruik van een gratis zzp hypotheek adviesgesprek. Aanvragen NHG zzp hypotheekOm de NHG aan te vragen als zzp’er heb je een inkomensverklaring van een onafhankelijke partij nodig.
Deze onafhankelijke partij stelt in deze verklaring je toetsinkomen vast op basis van je gemiddelde inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Je mag dit dus niet zelf in elkaar geknutseld aanleveren. De kosten voor zo’n verklaring zijn meestal rond de 250 euro. 6. Ken je maandlasten bij de maximale hypotheek zzpWeten hoeveel je maximaal kunt lenen als zzp’er, wil niet zeggen dat je dit bedrag ook werkelijk moet lenen. Want bij dit bedrag, heb je ook te maken met maximale hypotheek maandlasten.
Maak daarom ook een schema voor jezelf met wat jij maximaal wil uitgeven aan je hypotheek per maand. Vind je het heerlijk om een fijn huis te hebben en heb je verder weinig lasten? Of wil je nog steeds twee keer per week uiteten, sporten bij die geweldige sportschool en een keer per maand een massage? Reken uit of dit dan nog wel kan met een maximale hypotheek. Wat kun je en wat wil je lenen als zzp’er?Daarom zit er een groot verschil tussen wat je maximaal als zzp’er kunt lenen en wat je ook daadwerkelijk wil lenen.
Bespreek dit ook met je hypotheekadviseur, zodat je een realistisch beeld krijgt van je maandlasten en of dit past binnen je eigen verwachtingen en leefstijl. 7. Kosten hypotheekadvies zzp’er hoger: houd hier rekening meeDe kosten voor een hypotheekadvies zzp’er zijn hoger dan de kosten voor dit advies voor een werknemer. Dat komt omdat de hypotheekadviseur langer met je financiële cijfers bezig is.
Je kan uitgaan van zo’n 3.000 euro bij een onafhankelijk hypotheekadvies. Een werknemer betaalt zo’n 2.500 euro. Maar besef wel: jouw financiële situatie is een stuk complexer. 8. Kies een hypotheekverstrekker voor jouw hypotheek als zzp’er
Maar liefst meer dan de helft van de zzp’ers krijgt nu geen hypotheek… Dit is een heel hoog cijfer. Daarom is het belangrijk om alle gegevens goed uit te zoeken en de juiste bank te kiezen.
Kies een hypotheekverstrekker die ervaring heeft met zzp hypotheken en wel vertrouwt op de jaarcijfers, de prognose en het feit dat je echt wel je hypotheek kunt betalen als zelfstandige. We hebben een overzicht gemaakt van de hypotheekverstrekkers die hier ervaring mee hebben. Ook rekenen zij 100% van je toetsinkomen voor je hypotheek, in plaats van een deel.
De juiste hypotheekverstrekker voor jouZoals je ziet, je hebt nog best wat keuze in hypotheekverstrekkers die met zelfstandigen samenwerken om hun huis te kopen.
Bespreek met je hypotheekadviseur wat jij belangrijk vindt en wat je adviseur weet over deze partijen. Op basis van deze gegevens kies je de beste verstrekker voor jou uit. 9. Gebruik deze checklist zzp hypotheekHeb je het artikel volledig gelezen? En veel nieuwe dingen geleerd over een zzp hypotheek? Dan hebben we nog een laatste stap voor je: print deze checklist uit en check jezelf hierop:
Hypotheek aanvragen als ondernemerWil je als ondernemer met een vennootschap of BV een hypotheek aanvragen? Dan is dit artikel een leidraad, maar er gelden wel weer andere regels en eisen voor ondernemers.
Ook voor jou als ondernemer is het belangrijk om hier uitgebreid onderzoek naar te doen en je volledig in te lezen in de mogelijkheden die voor jou gelden. Wil je hier meer over weten en lezen? Dan hebben we ook voor jou als ondernemer een uitgebreid artikel geschreven over het aanvragen van een hypotheek voor ondernemers. Advies nodig als zzp er? Meldt je gelijk aan. |
|