|
Wanneer hypotheek meenemen?U wilt graag gaan verhuizen, uw oude woning verkopen en op zoek naar een mooie nieuwe woning passend bij uw huidige persoonlijke situatie. Maar heeft u ook al nagedacht over uw huidige hypotheek als u gaat verhuizen?
Er zijn twee mogelijkheden: u kunt uw hypotheek meenemen naar uw nieuwe woning of u lost uw huidige hypotheek af en sluit een nieuwe hypotheek af op uw nieuwe woning. Wat voor uw situatie verstandig en financieel de beste keuze is hangt af van een aantal factoren: uiteraard de voorwaarden van uw hypotheek en de actuele rentestanden op dit moment. Door het lezen van dit artikel wordt u globaal geïnformeerd over de twee mogelijkheden qua hypotheek die er zijn bij een verhuizing. Voor een persoonlijk advies op maat, want iedere situatie is anders, nodigen wij u uit om een afspraak maken met één van onze deskundige hypotheekadviseurs. Hoe werkt het meenemen van een hypotheek?
Indien u er voor kiest om bij het verhuizen naar uw nieuwe woning uw huidige hypotheek mee te nemen, dan betekent dat eigenlijk niets meer dan dat u het afgesproken rentepercentage en de voorwaarden meeneemt naar uw nieuwe woning voor de resterende rentevaste periode.
Een hypotheek meenemen kan financieel aantrekkelijk zijn indien u ooit een laag rentepercentage voor een lange rentevaste periode heeft afgesloten. In dat geval neemt u voor de resterende periode de voorwaarden en het rentepercentage mee. Heeft u een (bank) spaarhypotheek? Ook dan kan het meenemen van uw hypotheek een financieel gunstige keuze zijn. Niet alle banken bieden de mogelijkheid van meenemen aan en let op, meenemen is alleen mogelijk als u uw nieuwe woning financiert bij dezelfde bank waar u uw huidige hypotheek heeft afgesloten. Koopt u een duurdere woning?U wilt graag een grotere en mooiere woning kopen. En de aankoopprijs ligt hoger dan uw huidige woning. U heeft dan een hogere hypotheek nodig. In dat geval kunt u uw bestaande hypotheek meenemen voor het maximale hypotheekbedrag van uw oude woning.
U behoudt voor dit deel dezelfde voorwaarden en het afgesproken rentepercentage voor de resterende rentevaste periode. Mits uiteraard de hierboven genoemde voorwaarde: financiering bij dezelfde bank. Het verschil kunt u hier niet bij meefinancieren, betekent dat u voor dat deel van de financiering een andere hypotheekvorm moet afsluiten. In 2013 zijn de fiscale hypotheekrenteaftrek regels gewijzigd, wat inhoudt dat u een annuïteiten of lineaire hypotheek moet afsluiten voor het verhoogde deel om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Restschuld hypotheek meenemen
Wanneer u uw huidige woning verkoopt voor een lager bedrag dan de nog openstaande hypotheekschuld, dan houdt u een restschuld over.
Uw huis staat onder water! Het is niet mogelijk om een restschuld mee te nemen maar soms kunt u een restschuld in de nieuwe hypotheek meefinancieren. De overheid heeft echter wel de mogelijkheden om extra bedragen mee te financieren in een hypotheek beperkt. Die beperking wordt jaarlijks opgebouwd en in 2018 zal de maximale hypotheek nog maar 100 procent van de koopprijs zijn. Een restschuld meenemen in uw hypotheek zal dus steeds lastiger worden. Er zijn op dit moment banken die bovenop het wettelijke percentage de restschuld nog wel willen mee financieren in uw nieuwe hypotheek. Een eis is dan uiteraard wel dat u bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft. Indien uw bank deze mogelijkheid niet biedt, misschien is er met uw bank te praten over een betalingsregeling. Wanneer een hypotheek meenemen?
Wanneer kan het financieel de meest gunstige keuze zijn om uw hypotheek mee te nemen naar uw nieuwe woning?
Wanneer een hypotheek niet meenemen?
Een hypotheek meenemen kan gunstig voor u uitpakken maar er zijn uiteraard ook situaties waarbij het financieel gunstiger voor u kan zijn om uw hypotheek niet mee te nemen.
En om een geheel nieuwe hypotheek af te sluiten voor uw nieuwe woning. Een paar voorbeelden:
Aflossingsvrije hypotheek meenemen
Op dit moment mogen de banken/geldverstrekkers nog maar maximaal 50 procent aflossingsvrij financieren. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek die meer dan 50 procent aflossingsvrij is en wilt u die hypotheek meenemen naar uw nieuwe woning?
Dan kan het gebeuren dat u uw hypotheek niet zomaar kan meenemen. U moet voor minimaal 50 procent van de woningwaarde een nieuwe hypotheek afsluiten die u annuïtair of lineair moet aflossen. Met andere woorden, een hypotheekvorm waarbij u volgens een annuïtair schema in maximaal 30 jaar het totale bedrag aflost. Dit kan per bank/geldverstrekker verschillen, soms kan men iets meer ruimte bieden. Hypotheek meenemen beslastingdienstVanaf 1 januari 2013 zijn de hypotheekregels voor hypotheekrenteaftrek aangepast en verscherpt. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek moet u de na 1 januari 2013 afgesloten hypotheek binnen maximaal 30 jaar in zijn geheel aflossen volgens een annuïtair schema.
Dat betekent dat alleen de lineaire en annuïteitenhypotheek voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komen. Alle andere hypotheekvormen afgesloten voor 1 januari 2013 kunnen wel gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat als u gaat verhuizen en uw huidige hypotheek is voor 1 januari 2013 afgesloten, u deze hypotheek kunt meenemen naar uw nieuwe woning en gebruik kunt blijven maken van de hypotheekrenteaftrek. Uw hypotheek meenemen levert dan geen fiscale veranderingen voor u op. Koopt u echter een duurdere woning dan moet u voor het deel dat die woning duurder is dan uw huidige hypotheekbedrag wel een nieuwe hypotheek afsluiten. Voor dat deel gelden uiteraard wel de nieuwe hypotheekregels! Hypotheek meenemen naar goedkopere woning
Een hypotheek meenemen naar goedkopere woning: wat zijn je opties en waar dien je rekening mee te houden? Op dit vlak bestaat er nog veel onduidelijkheid.
Wij bekijken graag jouw situatie om je van een persoonlijk hypotheekadvies te voorzien. Je kunt je online aanmelden voor een gratis adviesgesprek. hypotheek meenemen naar volgend huis
Veel mensen willen de huidige hypotheek meenemen naar een volgend huis. Dit is goed mogelijk, ongeacht of je volgende woning duurder of goedkoper is.
Wel is het belangrijk om rekening te houden met enkele zaken. Dit verloop is anders wanneer je goedkoper koopt dan wanneer je duurder koopt. Hypotheek meenemen naar duurdere woningStel, je hebt een Rabobank hypotheek en die wil je meenemen naar een duurdere woning. Dan is het nodig om een extra bedrag te lenen voor deze duurdere woning.
In de praktijk betekent dit dat je bij de Rabobank een tweede hypotheek af moet sluiten. Vaak is de hypotheekrente dan hoger en het heeft ook gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Hypotheek meenemen naar goedkopere woning: aflossingsvrij
Bij een hypotheek meenemen naar goedkopere woning speelt de hypotheekvorm ook nog een rol. Stel, je wilt een aflossingsvrije hypotheek meenemen naar goedkopere woning.
In dit geval moet er op basis van jouw situatie worden bekeken wat de mogelijkheden zijn. Het is namelijk zo dat de aflossingsvrije hypotheek per 2013 is afgeschaft. Kan ik dan geen aflossingsvrije hypotheek meenemen naar nieuwe woning?Je kunt in 2018 nog wel je bestaande aflossingsvrije hypotheek meenemen naar nieuwe woning, maar hier zitten in de meeste gevallen wel wat haken en ogen aan.
De risico’s bij een aflossingsvrije hypotheek zijn groot. Daarom is het afgeschaft. Als gevolg hiervan mag je vaak maar 50 procent van je hypotheek aflossingsvrij meenemen. hypotheek meenemen naar goedkopere woning verstandig of niet?
Veel mensen willen een hypotheek meenemen naar goedkopere woning en vervolgens van de overwaarde gaan profiteren. Dit gaat in de meeste gevallen helaas niet op.
Je kunt je huis verkopen en goedkoper huis terugkopen. Dat is gewoon mogelijk. Je hebt dan een bedrag aan overwaarde. Dit moet je eigenlijk in je nieuwe woning stoppen. Hypotheek meenemen naar goedkopere woning of toch een nieuwe afsluiten?
De vraag blijft natuurlijk of het verstandig is om je hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning, ongeacht of deze duurder of goedkoper is. Een nieuwe hypotheek kan ook.
Wat voor jou de beste optie is, dat valt zo niet te zeggen. Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Wij kunnen dit wel voor je beoordelen tijdens een gratis adviesgesprek. Hypotheek meenemen naar een andere hypotheekverstrekker
Kun je ook je huidige hypotheek meenemen naar een andere hypotheekverstrekker? Deze vraag krijgen wij vaker gesteld, zowel voor duurdere als voor goedkopere woningen.
Aan jouw hypotheek zijn de hypotheekvoorwaarden van de huidige hypotheekverstrekker gebonden. Andere hypotheekverstrekkers bieden je ook weer andere voorwaarden. Dit betekent dat het niet mogelijk is om je hypotheek mee te nemen naar een andere hypotheekverstrekker. Je zult dan een nieuwe hypotheek moeten afsluiten. Wil je daar over geadviseerd worden? Schrijf je meteen bij ons in. |
|